уторак, 2. јул 2013.

Sve mi diraj , al' auto - NE !

Još malo o automobilizmu i urbanim legendama u vezi s njim . Doduše , mnogo je veća povezanost sa legendama nego sa samim automobilizmom , al' ovaj blog i jeste posvećen upravo tom modernom fenomenu , tako da neće niko zamjeriti . 

Ovaj pisanije je blisko povezano sa osvetom nekome ili nečemu , al' na račun njihovog limenog prijatelja , pa stoga je i svrsishodnost naslova ove teme jednostavno objašnjiva . 

Sama vremenska odrednica ove priče i nije baš najjasnija , mada se smatra da svoje korijene vuče iz 70'ih godina , mada se ona provlačila i kao moderna 80'ih godina protekloga vijeka , mada samo to i nije suviše od značaja , jer je sama radnja ove legende van vremenska . 
Naime , muž (koji inače radi na mikseru , mješa cement) vraća se kući sa svojom "ubojitom" mašinerijom , nešto ranije sa posla . Ništa ne bi bilo čudno da se , upravo pred njegovom kućom nije nalazilo auto , koje nije pripadalo njemu , niti je auto njegove supruge . Po glavi mu se već počinju vrzmati raznorazni scenariji , uglavnom blisko povezani sa porno filmovima (tipa "Muž mi je na poslu - sama sam") , te onako iznerviran odlučuje istresti sav sadržaj , koji se inače koristi u cementari kroz otvoreni prozor na automobilu neznanog junaka . 
Tada , još uvijek ljutit utrčava u kuću , tražeći ženu . Zatiče je samu , kako pere sudove ili radi neki drugi posao , poput i svih ostalih poštenih domaćica . Pritom mu se obraća riječima - "Jesi li primjetio moj poklon za tebe u dvorištu ?"
Postoji i jedna varijacija na ovu pomenutu legendu . Gdje žena i nije baš sasvim poštena , samo ni auto nije baš ljubavnikov , tako da je (ionako) prevareni muž , duplo prevaren , pa će morati i nadoknađivati havarisan automobil sasvim nedužne osobe . 

Pisao sam do sada mnogo o automobilima , međutim o kamionima nije bilo ni slovca . Vrijeme je da se i ta situacija malo promjeni . 
Naime , kamiondžija iznuren i gladan nakon cjelodnevnog rada , odlučuje se na večeru u usputnom baru . Međutim , bajkerima , omladincima lik nije bio poznat te počinju , na sebi svojstven način da provociraju i izazivaju burnije reakcije kamiondžije . On ostaje hladan , kao i jelo koje mu je servirano , pa odlučuje napustiti lokal . Sasvim mirno i staloženo . Bajkeri počinju odavati hvalospjeve jedni drugima misleći kako su napakostili jadnom vozaču kamiona . Ispostaviće se da je onaj koji se zadnji nasmijao ovdje bio upravo - kamiondžija . Nakon izlaska iz kafane svojim kamionom je prešao preko svih motora koji bijahu parkirani ispred tog bara . 
Poznata li vam je ova priča ??? Moguće je vrlo lako , ako ste zaljubljenici u kinematografiju 70'ih godina , jer upravo tada su snimljena dva filma u kojima se pojavljuje ova priča ("Smokey and the Bandit" i "Every wich way but lose") 

Da nisu samo muškarci osvetoljubivi , kakav je slučaj u prvoj današnjoj priči , dokazuje baš ova sledeća . 
Muž je otišao na "službeni" put (sa mladom ljubavnicom) , međutim zafalili su mu novci , pa šalje poruku ženi da mu ih što hitnije pošalje , ali nakon što proda njihovog (k'o novog) Poršea . 
Gospođa je odavno sumnjala u muževljevu vjernost , ali ovoga puta je bila sasvim sigurna da je izigrana (ženska intuicija i sl.) , ali ipak odlučuje poslušati muža . 
Daje oglas u lokalnim novinama . "Prodaje se Porše , kao nov . Cijena 50$!" 
Naravno , svi su bili iznenađeni , ali je Porše ipak promjenio vlasnika , a bivši vlasnik je , takođe bio još više iznenađen dobivši tek 50$ iako se nadao cifri sa mnogo više nula iza petice . 
Ova priča nije se ostvarila u filmskoj umjetnosti , ali zato jeste u muzičkoj . "The Red Corvette" iz 1989. godine u izvođenju Džona Mekkačeona govori upravo o ovoj urbanoj legendi . 

Zadnju priču ste možda i sami doživjeli ili ste bar mislili da je doživljavate , jer ona nikako , ali nikako nije istinita . Ako je niste doživjeli , onda bar jeste komšiju ili nekog drugog poznanika . Sipanje šećera u benzin koji se nalazi u automobilu će ga naprosto havarisati - misli su mnogi , a i danas misle tako . 
Tako ne misle oni koji su tokom 1994. godine istraživali ovaj fenomen na Berkliju , tj. ova pojava , jako popularna u našim narodima je - nemoguća , jer šećer neće ostvariti takav uticaj na automobil . Jednostavno , neće doći do njegovog razgrađivanja , niti će se šećer pretvoriti u karamel - ostaće netaknut . Filtri koji su smješteni u tom dijelu automobila neće dozvoliti dalje rasprostiranje kristala šećera dalje u automobilski sistem. 
Ovaj fenomen je ostao "zapisan" na trakama , kako muzičkoj (Less than Jake "Sugar in your gas tank" iz 1996. godine) tako i onoj filmskoj ("Kingpin" , takođe iz 1996.) . 


Нема коментара:

Постави коментар