уторак, 18. јун 2013.

Ženski papa

Legenda o papi Ivani ili papisi je priča o ženi koja je postala papa i predsjedala katoličkom Crkvom nešto manje od tri godine sredinom 9. stoljeća, između pape Leona IV. i Benedikta III. (iako je između njih po povijesnim izvorima bilo svega dva mjeseca razlike).
Papisa Ivana poznata je iz legenda koje su kružile Europom tijekom srednjeg vijeka. Ivana je po toj legendi bila kćer engleskog misionara i saske poganke, koja je kao Ivan Anglicus sredinom 9. stoljeća sjela na papinsko prijestolje.
Mnogi moderni povjesničari i teolozi smatraju je izmišljenom figurom, nastalom kao satira na korumpiranost svećenstva i pad morala tadašnjih crkvenih vođa.
Priča o papisi Ivani poznata je iz 13-stoljetnih kronika Martina iz Opave, koja je napisana 500 godina nakon navodnog postojanja papise Ivane. Stručnjaci danas negiraju njeno postojanje, no u ovu priču mnogi su vjerovali stoljećima, među njima čak i mnogi pripadnici visokih katoličkih krugova, no suvremena povijesna znanost tvrdi da ”nema nikakvih dokaza da je žena postala papa”.

Нема коментара:

Постави коментар