уторак, 18. јун 2013.

Leteći tanjiri

Pet letećih tanjira nadletelo je Šefild, video sam ih kako u brišućem letu prolaze iznad moje kuće… Čini se da istražuju mesto za sletanje… Gađali su delove zemljišta nekim čudnim zracima… Počela je invazija… 

Nisu to vanzemaljci, već su to ruske letilice koje žele da isprobaju našu protivvazdušnu odbranu… Ovo je kraj sveta… Sve su ovo reči koje su mogle da se čuju u Šefildu (Velika Britanija) i okolini davne 1962. godine. Tada su dva dečaka napravila do tada najbolji snimak neidentifikovanih letećih objekata iznad Mosboroua (predgrađe Šefilda). 

Deset godina je ovaj snimak bio najubedljiviji dokaz pristalica postojanja vanzemaljskih letelica koje vršljaju po nebu iznad planete. A onda je, 1972, jedan od dečaka, sada već ne tako mlad Dejvid Braunlou, priznao da je reč o prevari: on i njegov drugar su prosto snimili staklo na kojem su prethodno nacrtali obrise pet letećih tanjira! Osim što je njihova šala izazvala pravu poplavu “viđanja” NLO-a u tom kraju Engleske, nakon ovog odloženog priznanja prevare ljude je bilo teško ubediti da su se njih dvojica samo našalila. 

Priče o viđenim vozilima sa dalekih zvezda uopšte nisu prekinute. Naprotiv, nove glasine počele su da kruže: “Kad je i Vlada primetila veliki broj NLO-a, platili su momcima da kažu kako su se šalili da bi sprečili paniku”; “naravno da se nisu šalili, pa što bi to krili deset godina, priznali bi posle deset dana, uostalom, i ja sam videla dva leteća tanjira…”; “pripretili su im vanzemaljci, pa su sami izmislili da su se šalili”… Urbana legenda postala je mnogo jača od istine, baš zato što su svi želeli da poveruju u nju.

Jedan čovek iz Atlante je 1973. godine popunio upitnik o viđenju NLO, tvrdeći da je pre četiri godine video NLO sjajniji od Meseca kako iskrsava na nebu. Približavao se i udaljavao, kružio nebom… Robert Šefer, jedan od najvećih sumnjivaca u “NLO priče”, odmah je brižljivo analizirao ovaj iskaz i, shodno datumu kada je ugledan NLO, zaključio da je svedok video neobično sjajnu Veneru i pobrkao je s letećim objektom. Zašto je Šefer ovako pažljivo analizirao ovu izjavu? Zato što je upitnik popunio niko drugi do Džimi Karter, budući predsednik SAD. Inače, Venera je proglašena za kraljicu NLO, jer je, u doba kada je najsjajnija na nebu, najviše svedoka koji ugledaju nepoznati leteći objekat.

- Leteći objekti su propadali i na neki način posrtali i klizali. Leteli su kao tanjir kada ga uzmete i bacite tako da klizne po površini vode, a on pritom neujednačeno poskakuje - izjavio je Kenet Arnold na konferenciji za novinare o onome što je video dan ranije (24. jul 1957) iz svog malog aviona, nadlećući područje planine Maunt Renijer (država Vašington). Kada su čuli ovaj opis, dopisnici agencije UPI odmah su se vezali za njega i sutra su mnoge novine objavile agencijske naslove “Leteći tanjiri na nebu”. Tako je nastao ovaj legendarni izraz za NLO, koji se koristi i danas, pola veka kasnije. (vidi knjigu “Misterije sveta” Artura Klarka). Bez obzira na to što su u međuvremenu mnogi svedoci na nebu videli objekte u obliku cigara, kade, piramide, kvadra… leteći tanjir je i dalje najubedljivija identifikacija s posetiocima iz svemira. 

Нема коментара:

Постави коментар