уторак, 18. јун 2013.

Radio 202 , drugi put

Spiker – voditelj u radiju Beograd 202 dobija tekst teleksa koji bi trebalo da pročita za desetak minuta u program. Bilo je to prilično davno, pre više od 20 godina, u vreme kada se mnogo vodilo računa o tome da se slučajno ne pogreši ne samo u tekstu već i u akcentu pojedinih reči u vestima. A telex 202. bila je jedina zvanična informacija o zbivanjima u zemlji i svetu i emitovana je na svaka tri sata. 

Elem, prva vest u tek dobijenom tekstu teleksa glasila je: Sinoć, oko 19 sati i 30 minuta Turci su se iskrcali na Kipru. Spiker je počeo pažljivo da pregleda ceo tekst kada mu odjednom tonski realizator programa (tonac), koji je uvek dobijao kopiju teksta radi uspešne realizacije priloga, dobaci: Pazi da ne pročitaš »kurci« umesto »Turci«. 

Spiker mu odgovori: Nemoj da mi to ubacuješ u glavu jer bih mogao da prođem kao reporter koji je u program rekao Milka Šarplaninc! ( I zaista, jedan reporter je pre samo mesec dana na pitanja kolega iz redakcije »odakle se danas direktno uključuje u program« stalno odgovarao »Idem kod Milke Šarplaninc«. 

Tadašnja predsednica vlade, veoma uvažena, zvala se Milka Planinc, ali je reporter usled stalnog zbijanja šale, dekoncentrisan, uživo rekao Šarplaninc. Nije to mnogo ljudi zapazilo, ali je primetio urednik i reporter je bio suspendovan na dva meseca).

Vratimo se našim junacima iz događaja koji smo počeli da opisujemo. Tonac, oduševljen što može da zafrkava spikera, nastavi da mu stalno ponavlja: Pazi da slučajno ne izgovoriš »kurci« u program. Spiker uđe u voditeljsku sobu, stavi slušalice, a tonac mu u slušalice preko interfona još jednom uputi istu opomenu. Krene signal teleksa – za desetak sekundi spiker treba da počne da čita tekst. Tonac još jednom, putem interfona, reče spikeru ono što je mogao da čuje samo on u slušalicama, a ne i publika: Pazi da ne kažeš »kurci« u program! 

Završi se signal, tonac uključi mikrofon i nastade tajac. Jedna sekunda, dve, tri – ovo je u direktnom programu na radiju prilično dramatična tišina! Napokon, začu se glas spikera koji je otegnuto i usporeno, trudeći se da slučajno ne pogreši, čitao tekst: Sinoć...oko 19 sati...i trideset minuta... T U R C I (oduševljen što nije pogrešio on pokazuje toncu kroz providno staklo studija srednji prst, digne pogled prema njemu i nastavi napamet da završava rečenicu) S U  S E  I S P R C A L I  N A  K I T R U! 

Нема коментара:

Постави коментар